воскресенье, 27 декабря 2009 г.

Планета стає тепліше, і людство значною мірою відповідально за це, говорять експерти. Але багато факторів, що впливають на зміну клімату, ще не вивчені, а інші й зовсім не вивчені.
Деякі посушливі місця в Африці за останні 25 років стали ще більш сухими. Рідкі озера, що приносять людям воду, висихають. Підсилюються піщані вітри. Дощі припинилися там ще в 1970-х. Усе більше гострої стає проблема питної води. Відповідно до комп'ютерних моделей такі місцевості продовжать висушуватися й стануть зовсім непридатними для життя.
Видобуток вугілля поширений по всій планеті. В атмосферу викидається величезна кількість вуглекислого газу (З2) при спалюванні вугілля. Тому що країни, що розвиваються, ідуть слідами своїх індустріальних сусідів, обсяг З2 подвоїться протягом XXI століття.
Більшість фахівців, вивчаючи комплексність кліматичної системи Землі, зв'язують підвищення глобальної температури й прийдешні зміни клімату зі збільшення рівня З2 в атмосферному повітрі.
Життя процвітає на планеті біля чотирьох мільярдів років. Протягом цього часу коливання клімату були радикальними, від льодовикового періоду - що тривав 10 000 років - до епохи стрімкого потепління. З кожною зміною невизначене число видів життєвих форм змінювалися, розвивалися й виживали. Інші ослабнули або просто вимерли.
Зараз багато експертів уважають, що людство наражає на небезпеку світову екологічну систему у зв'язку із глобальним потеплінням, викликане так званим парниковим ефектом. Випар продуктів цивілізації у формі парникових газів, таких як диоксид вуглецю (З2), затримали досить відбитого від земної поверхні тепла, щоб середня температура в поверхні Землі підвищилася на підлогу градуса Цельсия протягом ХХ сторіччя. Якщо такий напрямок сучасної індустрії збережеться, то кліматична система зміниться повсюдно - танення льодів, підвищення рівня Світового океану, знищення рослин посухами, перетворення місцевостей у пустелі, переміщення зелених зон.
Але цього може й не бути. Клімат на планеті залежить від комбінації багатьох факторів, взаємодіючих окремо один з одним і в комплексних шляхах, які ще не до кінця вивчені. Можливо, що потепління, що спостерігалося протягом минулого сторіччя, відбулося внаслідок природних коливань, незважаючи на те, що його швидкості значно перевищували тих, що спостерігалися протягом останніх десяти століть. Більше того, комп'ютерні симуляції можуть бути неточними.
Проте, в 1995 році, після довгого років інтенсивного вивчення Міжнародна конференція по проблемі зміни клімату, спонсируемая Об'єднаними націями, орієнтовно уклала, що «багато доказів свідчать, що впливу людства на глобальний клімат величезні». Обсяг цих впливів, як зауважують фахівці, невідомо, тому що не визначений ключовий фактор, включаючи ступінь впливу хмар і океанів на зміну глобальної температури. Можливо, буде потрібно десяток років або більше додаткового дослідження, щоб виключити ці невизначеності.
Тим часом, багато чого вже відомо. І хоча специфіка обставин господарської діяльності людини залишаються неясними, наша здатність змінювати склад атмосфери безперечна.

Комментариев нет:

Отправить комментарий